18 Haziran 2014 Çarşamba

Kitap Yorumu #2-Eşleşme- Ally Condie



Künye


Kitabın adı: Eşleşme
Orijinal adı: Matched
Sayfa Sayısı: 349
Yazar: Ally Condie
Seri: Matched #1
Goodreads puanı: 3.74/5




*Eşleşme Yorumumda oluşan bir hatadan dolayı yeniden paylaşmak zorunda kaldım :) *
Selamm :) Eşleşme yorumumla karşınızdayım!Yine kitabın dışından başlayayım en iyisi:

Kitabın dışı bana ilk başta çok saçma gelmişti,hatta basımını kötü sanmıştım çünkü kitabın sırtında EŞLEŞME yazan yer nasıl desem böyle karıncalanmış gibiydi :) Ama o zaman 2. ve 3. kitap olan YOL ve İSYAN'ın da aynı şekilde olduklarını ve yan yana çok tarz durduklarını bilmiyordum,eski cahilliğime verin :) Yani uzun lafın kısası (yorumlarım çoğaldıkça anlarsınız) ; benim için kitabın kütüphanenizde duruşu da önemlidir yani bana "Dış Uyum" konusunda güvenebilirsiniz :) Eşleşme serisi de bu konuda benden tam puan alıyor!!






Kitap karakterlerimiz Cassia,Xander ve sonradan gelip kalbinizi çalacak olan KY <3.Yine,distopya olduğu için kitapta bambaşka bir dünyayla karşı karşıyasınız.Cassia'nın toplumunda belirsizlik diye bir şey yok.Sağ olsunlar çok sevgili görevliler (!) hayatınızın her alanınıkontrol altında tutuyorlar.Hatta birkaç gecede bir rüyalarınızı ve rüyalarınızdaki kalp atışlarınızı dinleyen ve devlete ileten bir makineye bağlanıp uyuyorsunuz.Kontrolcü bir toplum söz konusu ama toplum ne kadar sıkı olursa kuralları yıkması da bir o kadar eğlenceli oluyor :) Tabi toplumun iyi yanları da var : hastalığı durdurmuşlar ve insanlar artık hiçbir şekilde kanser gibi hastalıklara kalmıyor.80 yaşınıza kadar yaşıyorsunuz ve yaşlılık belirtileri kendini göstermeden huzurlu bir şekilde puff! diye ölüyorsunuz.Neyse toplumdan çok bahsettik biraz da Cassia'nın hayatından bahsedelim:
 



Eşleşme denilen etkinlik aslında geleceğinizin büyük bir bölümünü oluşturur.Evleneceğiniz kişiyi,eşinizi belirler.Size en uygun özelliklere sahip kişiyle eşleştirilirsiniz.Sonra size “ONUNLA” ilgili bir USB verirler,evdeki iletişim cihazına takarsın ve eşin hakkındaki verilerini öğrenirsin.Yani her şey planlı ve bence bu çook sıkıcı bırakın da insanların hayatında biraz aksiyon olsun :) Neyse işte Cassia'yı da bu planlıdünyadan çıkaran KY oluyor.Bu aşkın nasıl oluştuğunu anlatırsam çok spoiler yersiniz o yüzden o arada ne olduğunu okumak size kalmış :) Zaten insanıokurken kendinden geçiren de Cassia'yla Ky'ın arasında geçenler oluyor.Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim:Ky bir asi yani bir isyancı.Çocuğun yaptığı bir şey yok hatta tam anlamıyla ortalama bir insan olup göze batmamaya çalışıyor ama babası isyancı olduğu için onu da öyle değerlendiriyorlar.Aslında bu da Ky farklı biri demek,çünkü o çitlerin arkasındaki dünyayı görmüş biri(Çitlerin arkasına Dış Eyaletler deniyor).Dış Eyaletlerden gelmiş olması hükümetin insanlara öğretmediği şeyleri bildiği anlamına geliyor buna büyük sırlar ve yazı yazabilme becerisi de dahil.Yazı yazma kısmı saçma geldi değil mi? :) Ama bu kitapta öyle bir hükümetle karşı karşıyayız ki insanları kendi düzenlerine mahrum bırakmak istiyorlar ve bu yüzden yazı yazmayı bile öğretmiyorlar.Ama merak etmeyin Ky Cassia'ya öğretiyor her şeyi <3 Olaylar gelişirken bir de bakıyorsunuz ki Ky'la Cassia'nın paylaştığı sırlar onları birbirlerine bağlamışbile.
Anlattığımda sıkıcı geliyordur belki ama EŞLEŞME ciddi anlamda okumanız gereken kitaplar arasında.Çünkü MÜKEMMEL!!!Eşleşme'ye benim puanım 5 ve sonuna kadar hak ediyor.KISACASI;OKUYUN ŞU KİTABI!! :)

Eşleşme'yi biraz da resimlerle anlatalım değil mi? :)

Bu resim size kitapla ilgili bazı fikirlere verebilir,ipuçlarını bulmak size kalmış ;)

Yazarımız Ally Condie'nin seçtiği Playlist;
yani Eşleşme'yi okurken dinleyebileceğiniz şarkılar :)

Hükümet onları eşleştirdi ama aşkları onlarıserbest kıldı.
Toplumda kararları memurlar verir:
Kimi seveceğin,
Nerede çalışacağın,
Ne zaman öleceğin gibi..




Bu resim aslında Ky’ın Cassia’ya yazı yazmayı öğretmesiyle ilgili gibi biraz :)


Puanım: 5

5 Puan



 

 

 

 

2 yorum:

  1. Geçenlerde kitap alışverişi yaparken bu kitabı araştırayım demiştim çok fazla güzel yorum okumadım Eşleşme için o yüzden almamıştım. Yorumundan sonra keşke alsaymışım dedim :/ Bir dahaki alışverişte listeme eklemeliyiim ^_^
    İnceleme için teşekkürler, çok güzel olmuuş <3

    YanıtlaSil
  2. Büş inan bana ilk kitap harika ama geri kalanı hayal kırıklığı :( Bence okunacak daha bir sürü kitap var hiç bulaşmamak lazım :) Ya da ilkini okuduktan sonra geri kalanını hayal etmek lazım çünkü Yol ve İsyan cidden ber-bat-tı :(

    YanıtlaSil